Σιτάρι & Ψωμί: Μια Εκπαιδευτική Εμπειρία στο ΔΡΩ

CategoriesΑειφόρο ΣχολείοΑνακοινώσειςΕκπαιδευτικές δράσειςΠροαγωγή της μάθησης

Η ομάδα ΔΡΩ, φιλοξένησε σήμερα  τις Α και Β τάξεις, προσφέροντας μια πλούσια εμπειρία που αποτελεί συνδυασμό γνώσης και δράσης.

Στόχος του προγράμματος “Σιτάρι & Ψωμί” ήταν να εξοικειώσει τα παιδιά με την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του ψωμιού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής, από τον θερισμό μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, το ψωμί.

Η εκπαιδευτική εμπειρία ξεκίνησε με τον θερισμό του σιταριού, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία από τη συλλογή των σταχυών έως τον ξεχωρισμό τους από τον καρπό. Μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα, τα παιδιά έμαθαν τη σημασία της γεωργίας και της εργασίας στο χωράφι.

Στη συνέχεια, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη μετατροπή των σταχυών σε άλευρο μέσα από τη διαδικασία του αλέσματος. Με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού προσωπικού, χρησιμοποίησαν κατά ομάδες τον παραδοσιακό πετρόμυλο μαθαίνοντας τις διαφορετικές φάσεις του αλέσματος και τη σημασία του στη δημιουργία του ζυμαριού.

Ένα από τα  στάδια της εμπειρίας είναι η διαδικασία του ζυμώματος. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στο ζύμωμα του ζυμαριού και να παρατηρήσουν πώς η σωστή διαδικασία ζύμωσης επηρεάζει το τελικό προϊόν, το ψωμί. Στη συνέχεια το κάθε παιδί πήρε μαζί του το κάθε δημιούργημα-ζυμάρι στο σπίτι για να το ψήσει.

Μέσα από αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα παιδιά όχι μόνο μαθαίνουν τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού αλλά και αποκτούν βαθιές εμπειρίες. Η συνδυασμένη προσέγγιση της γνώσης με την πράξη ενισχύει την κατανόηση και τη μάθηση και αποτελεί ένα πρότυπο που αξίζει να ακολουθούν όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Το “Σιτάρι & Ψωμί” στο ΔΡΩ αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα πώς η εκπαίδευση μπορεί να είναι ταυτόχρονα διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα.

About the author