Δημιουργώντας Ένα Καλύτερο Σχολικό Περιβάλλον: Διεξαγωγή Μαθητικού  Συμβουλίου

CategoriesΑειφόρο ΣχολείοΑνακοινώσειςΔημοκρατία και Συμμετοχή στο Σχολείο

Στο σημερινό κλίμα της εκπαίδευσης, η συμμετοχή των μαθητών στη διαμόρφωση του σχολικού περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας. Πρόσφατα, στο σχολείο μας, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση του Μαθητικού Συμβουλίου, κατά την οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να προτείνουν βελτιώσεις σε διάφορους τομείς της σχολικής ζωής.

Η συνάντηση αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας προηγούμενης συνάντησης, κατά την οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους και να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις ιδέες τους για τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος. Με αυτές τις πληροφορίες στο μυαλό τους, οι μαθητές αντιπρόσωποι των τάξεων από τις ομάδες «τύπου και ενημέρωσης»  προετοιμάστηκαν για τη συνάντηση του Μαθητικού Συμβουλίου, φέρνοντας μαζί τους προτάσεις και αιτήματα που θεώρησαν σημαντικά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις προτάσεις τους με την υποδιευθύντρια του σχολείου. Οι προτάσεις αφορούσαν τα πεδία των σχέσεων μεταξύ μαθητών, των σχέσεων μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και της συμπεριφοράς και διαχείρισης του διαλείμματος Τέλος εισηγήθηκαν τα δικά τους αιτήματα που αφορούν τη σχολική ζωή.

Μετά από μια εποικοδομητική συζήτηση, οι προτάσεις που κατέληξαν οι μαθητές μετά από  διάλογο, αποφασίστηκε να γίνουν  αφίσες και να τοποθετηθούν στον κοινόχρηστο χώρο του σχολείου. Αυτή η πρωτοβουλία αποδεικνύει τη σημασία της φωνής των μαθητών στη διαμόρφωση του σχολικού περιβάλλοντος και της σχολικής κοινότητας γενικότερα.

Επιπλέον, η διαδικασία αυτή ενθαρρύνει τους μαθητές να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην εκπαίδευσή τους και να αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η επικοινωνία, η συνεργασία και η κριτική σκέψη. Τέλος, ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας και της συμμετοχής στο σχολείο, προάγοντας έτσι ένα θετικό κλίμα μάθησης και ανάπτυξης.

About the author